menu

The House of Numerous Yards | 2019

The House of Numerous Yards | 2019

Location: Iran,Najafabad
Completion Year: 2019
Area: 600 m2
Lead Architects: Ali Soltani, Atefeh Karbasi, Ali Dehghani, Behnam Emami 
Clients: Mr Salehi
Photo credits: Farshid Nasrabadi

The aim of this project was to design a house for a family of four in Najafabad. The family's interest in having open space with lush gardens, along with the historical pattern of houses in Najafabad's garden city, made the main decision of this project: to give all spaces in the house the great advantage of having a yard in the middle. In addition to the middle yard, there is another yard in the south, which is considered obligatory by municipality. There is also another small yard in the north of the land for private use. 

The numerous numbers of yards and the diversity of their nature make it possible for indoor spaces to benefit from outdoor or indoor yards. 

The house is designed in three floors; the ground floor for the family life, the first floor for the accommodation of guests, and the basement for car park, storage room, and gym.

Next to the entrance on the ground floor, which is accessible from the southern yard, lies the staircase and the elevator that provide separate access to the first floor for guests. On the ground floor, the middle yard is located in the center of the house in order to create maximum view and connection between spaces. The guest hall as the largest space is located between the inner yard and the southern yard. The kitchen, which is connected to the two public and private areas of the house, is positioned on the west of the middle yard. Private spaces, including seating room and bedrooms, are on the north of the house. The middle yard provides not only light and green space for them, but also separates the private space from the public area.

The first floor consists of a suite for guests and a terrace. The volume of the building on this floor is positioned on the northern end of the land and the terrace is on the south of the middle yard. The east and the west sides of the middle yard on the first floor are the private and public terraces of the guest suite. Therefore, the south, east, and west sides of the yard on the first floor are open, which in turn cause the middle yard to take a great advantage of sunlight. The terrace is located between the middle yard and the southern yard. In order to provide privacy on some occasions, a movable timber wall has also been installed on its south façade.

Brick, as one of the materials found in this region, has been used in the façade. The pleasant contrast of the red brick with the green plants of the yards has given the house the color of red and green. The eastern and western walls of the guest hall and the terrace, which are located in the heart of the house, are distinguished by the cream-colored bricks in the façade that are seen between the external red walls.

Now this house in a city, which once was a garden city during the Safavid era, stands as a symbol of life filled with nature in the historical houses. Trees and plants have ripped apart the whole construction site and risen to revive the experience of living among trees and yards for the current residents.

 

Location: Iran,Najafabad
Completion Year: 2019
Area: 600 m2
Lead Architects: Ali Soltani, Atefeh Karbasi, Ali Dehghani, Behnam Emami 
Clients: Mr Salehi
Photo credits: Farshid Nasrabadi

The House of Numerous Yards | 2019

The aim of this project was to design a house for a family of four in Najafabad. The family's interest in having open space with lush gardens, along with the historical pattern of houses in Najafabad's garden city, made the main decision of this project: to give all spaces in the house the great advantage of having a yard in the middle. In addition to the middle yard, there is another yard in the south, which is considered obligatory by municipality. There is also another small yard in the north of the land for private use. 

The numerous numbers of yards and the diversity of their nature make it possible for indoor spaces to benefit from outdoor or indoor yards. 

The house is designed in three floors; the ground floor for the family life, the first floor for the accommodation of guests, and the basement for car park, storage room, and gym.

Next to the entrance on the ground floor, which is accessible from the southern yard, lies the staircase and the elevator that provide separate access to the first floor for guests. On the ground floor, the middle yard is located in the center of the house in order to create maximum view and connection between spaces. The guest hall as the largest space is located between the inner yard and the southern yard. The kitchen, which is connected to the two public and private areas of the house, is positioned on the west of the middle yard. Private spaces, including seating room and bedrooms, are on the north of the house. The middle yard provides not only light and green space for them, but also separates the private space from the public area.

The first floor consists of a suite for guests and a terrace. The volume of the building on this floor is positioned on the northern end of the land and the terrace is on the south of the middle yard. The east and the west sides of the middle yard on the first floor are the private and public terraces of the guest suite. Therefore, the south, east, and west sides of the yard on the first floor are open, which in turn cause the middle yard to take a great advantage of sunlight. The terrace is located between the middle yard and the southern yard. In order to provide privacy on some occasions, a movable timber wall has also been installed on its south façade.

Brick, as one of the materials found in this region, has been used in the façade. The pleasant contrast of the red brick with the green plants of the yards has given the house the color of red and green. The eastern and western walls of the guest hall and the terrace, which are located in the heart of the house, are distinguished by the cream-colored bricks in the façade that are seen between the external red walls.

Now this house in a city, which once was a garden city during the Safavid era, stands as a symbol of life filled with nature in the historical houses. Trees and plants have ripped apart the whole construction site and risen to revive the experience of living among trees and yards for the current residents.

 

thumb-1304 thumb-1287 thumb-1258 thumb-1257 thumb-1261 thumb-1260 thumb-1259 thumb-1262 thumb-1263 thumb-1313 thumb-1314 thumb-1315 thumb-1316 thumb-1317 thumb-1318 thumb-1319 thumb-1320 thumb-1321 thumb-1322 thumb-1323 thumb-1324 thumb-1325 thumb-1326 thumb-1327 thumb-1328 thumb-1329 thumb-1330 thumb-1331 thumb-1332 thumb-1333 thumb-1334 thumb-1335 thumb-1336 thumb-1337 thumb-1338 thumb-1339 thumb-1340 thumb-1341 thumb-1342 thumb-1343 thumb-1344 thumb-1345 thumb-1346 thumb-1347 thumb-1348 thumb-1349 thumb-1350 thumb-1351 thumb-1352 thumb-1353 thumb-1354 thumb-1355 thumb-1356 thumb-1357 thumb-1358 thumb-1359 thumb-1360 thumb-1361 thumb-1362 thumb-1363 thumb-1364 thumb-1365 thumb-1366 thumb-1367 thumb-1368 thumb-1369 thumb-1370 thumb-1371 thumb-1372 thumb-1373 thumb-1374 thumb-1375 thumb-1376 thumb-1377 thumb-1378 thumb-1379 thumb-1380 thumb-1381 thumb-1382 thumb-1383 thumb-1384 thumb-1385 thumb-1386 thumb-1387 thumb-1388 thumb-1389 thumb-1390 thumb-1391 thumb-1392 thumb-1393 thumb-1394 thumb-1395 thumb-1396 thumb-1397 thumb-1398 thumb-1399 thumb-1400