menu

RADIS PLATFORM BUILDING | 2020

RADIS PLATFORM BUILDING | 2020

Location: Iran, Najafaabad
Completion Year: 2020
Area:  810 m2
Lead Architects: Ali Soltani, Atefeh Karbasi, Behnam Emami
Clients: Mojtaba Roshanaiean
Photo credits: Farshid Nasrabadi

Radis platform building had been abandoned as an incomplete structure for years. At first, the client had no idea about the building function. He wanted the architects to think about the project plan and design. Since the client’s job was related to the building industry, architects, in collaboration with the client, concluded that this building could become a platform to link the customers to the building materials and services in Najafabad. This was specifically important, because Najafabad is a small city, with many construction projects, where a recognized integrated space to connect the customers with the building industry cannot be found. Typically, parts of the halls that are higher than the rest are usually called platforms. According to this meaning, the platform creates value through interaction. The most important feature of the platform is that instead of producing and supplying the products, it creates space for the relationship and interaction between producers and consumers of the products (goods or services).

Accordingly, a four-story building was designed. The basement was allocated to the exhibition and selling the building materials. The ground floor was designed like a house to act as a gallery for the furniture and cabinet. The first floor includes the offices of some construction companies, and the second floor was assigned to the manager’s office and the conference hall.

Since the building had a wide view to the west, and additionally, the building was assumed the first platform building in the city, the architectural concept of the project was to consider the building an integrated and symbolic volume. The focus of the building was to interact with humans and encouraging them to interact with each other inside. The volume was covered with a brick pattern to allow having some holes for controlled light penetration. Whereas the building tries to lodge different companies beside each other for interaction, in each floor, adjacent independent spaces, according to the platform concept and at the heart of introducing construction materials and services, were formed. The basement, the ground floor, and the first floor were spatially divided into platforms or glass cubes, which were juxtaposed through some circulation paths. In the basement and the ground floor, due to the type of activity, the cubes didn’t have a body and were completely open to each other. However, the cubes on the first floor were turned into glass boxes, in which their borders on the floor and ceiling were marked via material change. On the second floor the conference hall was formed as a glass box, and the rest of the space was allocated to the manager’s office.

Ultimately, the building attempts to create an introverted, yet harmonized view on the outside while creating interactive modern spaces or platforms for interaction in the inside, so that the first platform building in a small city can be defined. Therefore, on the one hand, the building tries to fit the environment and the context of a small city on the outside; on the other hand, it aligns with the modern concept of the platform inside.

Location: Iran, Najafaabad
Completion Year: 2020
Area:  810 m2
Lead Architects: Ali Soltani, Atefeh Karbasi, Behnam Emami
Clients: Mojtaba Roshanaiean
Photo credits: Farshid Nasrabadi

RADIS PLATFORM BUILDING | 2020

Radis platform building had been abandoned as an incomplete structure for years. At first, the client had no idea about the building function. He wanted the architects to think about the project plan and design. Since the client’s job was related to the building industry, architects, in collaboration with the client, concluded that this building could become a platform to link the customers to the building materials and services in Najafabad. This was specifically important, because Najafabad is a small city, with many construction projects, where a recognized integrated space to connect the customers with the building industry cannot be found. Typically, parts of the halls that are higher than the rest are usually called platforms. According to this meaning, the platform creates value through interaction. The most important feature of the platform is that instead of producing and supplying the products, it creates space for the relationship and interaction between producers and consumers of the products (goods or services).

Accordingly, a four-story building was designed. The basement was allocated to the exhibition and selling the building materials. The ground floor was designed like a house to act as a gallery for the furniture and cabinet. The first floor includes the offices of some construction companies, and the second floor was assigned to the manager’s office and the conference hall.

Since the building had a wide view to the west, and additionally, the building was assumed the first platform building in the city, the architectural concept of the project was to consider the building an integrated and symbolic volume. The focus of the building was to interact with humans and encouraging them to interact with each other inside. The volume was covered with a brick pattern to allow having some holes for controlled light penetration. Whereas the building tries to lodge different companies beside each other for interaction, in each floor, adjacent independent spaces, according to the platform concept and at the heart of introducing construction materials and services, were formed. The basement, the ground floor, and the first floor were spatially divided into platforms or glass cubes, which were juxtaposed through some circulation paths. In the basement and the ground floor, due to the type of activity, the cubes didn’t have a body and were completely open to each other. However, the cubes on the first floor were turned into glass boxes, in which their borders on the floor and ceiling were marked via material change. On the second floor the conference hall was formed as a glass box, and the rest of the space was allocated to the manager’s office.

Ultimately, the building attempts to create an introverted, yet harmonized view on the outside while creating interactive modern spaces or platforms for interaction in the inside, so that the first platform building in a small city can be defined. Therefore, on the one hand, the building tries to fit the environment and the context of a small city on the outside; on the other hand, it aligns with the modern concept of the platform inside.

thumb-2335 thumb-2337 thumb-2338 thumb-2339 thumb-2336 thumb-2340 thumb-2341 thumb-2342 thumb-2333 thumb-2334 thumb-2343 thumb-2345 thumb-2347 thumb-2346 thumb-2344 thumb-2349 thumb-2350 thumb-2351 thumb-2352 thumb-2353 thumb-2354 thumb-2355 thumb-2356 thumb-2357 thumb-2358 thumb-2361 thumb-2362