menu

The House of Numerous Yard | 2019

The House of Numerous Yard | 2019

Location: Iran,Najafabad
Completion Year: 2019
Area: 600 m2
Lead Architects: Ali Soltani, Atefeh Karbasi, Ali Dehghani, Behnam Emami 
Clients: Mr Salehi
Photo credits: Farshid Nasrabadi

The aim of this project was to design a house for a family of four in Najafabad. The family's interest in having open space with lush gardens, along with the historical pattern of houses in Najafabad's garden city, made the main decision of this project: to give all spaces in the house the great advantage of having a yard in the middle. In addition to the middle yard, there is another yard in the south, which is considered obligatory by municipality. There is also another small yard in the north of the land for private use. 

The numerous numbers of yards and the diversity of their nature make it possible for indoor spaces to benefit from outdoor or indoor yards. 

The house is designed in three floors; the ground floor for the family life, the first floor for the accommodation of guests, and the basement for car park, storage room, and gym.

Next to the entrance on the ground floor, which is accessible from the southern yard, lies the staircase and the elevator that provide separate access to the first floor for guests. On the ground floor, the middle yard is located in the center of the house in order to create maximum view and connection between spaces. The guest hall as the largest space is located between the inner yard and the southern yard. The kitchen, which is connected to the two public and private areas of the house, is positioned on the west of the middle yard. Private spaces, including seating room and bedrooms, are on the north of the house. The middle yard provides not only light and green space for them, but also separates the private space from the public area.

The first floor consists of a suite for guests and a terrace. The volume of the building on this floor is positioned on the northern end of the land and the terrace is on the south of the middle yard. The east and the west sides of the middle yard on the first floor are the private and public terraces of the guest suite. Therefore, the south, east, and west sides of the yard on the first floor are open, which in turn cause the middle yard to take a great advantage of sunlight. The terrace is located between the middle yard and the southern yard. In order to provide privacy on some occasions, a movable timber wall has also been installed on its south façade.

Brick, as one of the materials found in this region, has been used in the façade. The pleasant contrast of the red brick with the green plants of the yards has given the house the color of red and green. The eastern and western walls of the guest hall and the terrace, which are located in the heart of the house, are distinguished by the cream-colored bricks in the façade that are seen between the external red walls.

Now this house in a city, which once was a garden city during the Safavid era, stands as a symbol of life filled with nature in the historical houses. Trees and plants have ripped apart the whole construction site and risen to revive the experience of living among trees and yards for the current residents.

 

Location: Iran,Najafabad
Completion Year: 2019
Area: 600 m2
Lead Architects: Ali Soltani, Atefeh Karbasi, Ali Dehghani, Behnam Emami 
Clients: Mr Salehi
Photo credits: Farshid Nasrabadi

The House of Numerous Yard | 2019

The aim of this project was to design a house for a family of four in Najafabad. The family's interest in having open space with lush gardens, along with the historical pattern of houses in Najafabad's garden city, made the main decision of this project: to give all spaces in the house the great advantage of having a yard in the middle. In addition to the middle yard, there is another yard in the south, which is considered obligatory by municipality. There is also another small yard in the north of the land for private use. 

The numerous numbers of yards and the diversity of their nature make it possible for indoor spaces to benefit from outdoor or indoor yards. 

The house is designed in three floors; the ground floor for the family life, the first floor for the accommodation of guests, and the basement for car park, storage room, and gym.

Next to the entrance on the ground floor, which is accessible from the southern yard, lies the staircase and the elevator that provide separate access to the first floor for guests. On the ground floor, the middle yard is located in the center of the house in order to create maximum view and connection between spaces. The guest hall as the largest space is located between the inner yard and the southern yard. The kitchen, which is connected to the two public and private areas of the house, is positioned on the west of the middle yard. Private spaces, including seating room and bedrooms, are on the north of the house. The middle yard provides not only light and green space for them, but also separates the private space from the public area.

The first floor consists of a suite for guests and a terrace. The volume of the building on this floor is positioned on the northern end of the land and the terrace is on the south of the middle yard. The east and the west sides of the middle yard on the first floor are the private and public terraces of the guest suite. Therefore, the south, east, and west sides of the yard on the first floor are open, which in turn cause the middle yard to take a great advantage of sunlight. The terrace is located between the middle yard and the southern yard. In order to provide privacy on some occasions, a movable timber wall has also been installed on its south façade.

Brick, as one of the materials found in this region, has been used in the façade. The pleasant contrast of the red brick with the green plants of the yards has given the house the color of red and green. The eastern and western walls of the guest hall and the terrace, which are located in the heart of the house, are distinguished by the cream-colored bricks in the façade that are seen between the external red walls.

Now this house in a city, which once was a garden city during the Safavid era, stands as a symbol of life filled with nature in the historical houses. Trees and plants have ripped apart the whole construction site and risen to revive the experience of living among trees and yards for the current residents.

 

thumb-1304 thumb-1287 thumb-1258 thumb-1257 thumb-1259 thumb-1261 thumb-1260 thumb-1263 thumb-1262